Ce sunt Planurile de alimentare & Cum comutăm între ele, în Windows

reparatii-la-domiciliu-bucuresti-windows

Folosirea unui dispozitiv mobil precum un laptop ori o tabletă vă poate ușura viața foarte mult, mai ales dacă sunteți o persoană care călătorește mult, însă dispozitivul folosit este limitat de energia furnizată de bateria sa. De aceea, acordarea unei atenții deosebite planului de alimentare pe care îl folosiți și setărilor sale poate face o mare diferență în autonomia oferită de bateria dumnoavoastră. Din fericire, Windows 7, Windows 8 și Windows 8.1 vă oferă o modalitate ușoară de a vedea care sunt planurile de alimentare disponibile, care este planul de alimentare activ și de a comuta între planurile de alimentare. În acest articol veți afla informații despre planurile de alimentare și vă vom arăta cum puteți comuta între ele.

Ce este un Plan de alimentare?

Un plan de alimentare este o colecție de setări hardware și de sistem, care determină modul în care dispozitivul sau calculatorul dumneavoastră utilizează energia. Planurile de alimentare disponibile depind de tipul de calculator pe care îl aveți și de decizia producătorului de a modifica sau nu planurile de alimentare implicite din Windows.

Unele planuri de alimentare sunt concepute să ofere performanță înaltă în schimbul unei autonomii mai scăzute, în timp ce altele oferă o autonomie cât mai mare, prin scăderea performanței dispozitivului folosit.

Toate planurile de alimentare disponibile în Windows pot fi văzute în fereastra Opțiuni de alimentare.

Cum să deschideți fereastra Opțiuni de alimentare în Windows 7 & Windows 8

În Windows 7, deschideți meniul Start iar în bara de căutare tastați cuvântul „alimentare”. În lista cu rezultate, căutați Opțiuni de alimentare în secțiunea Panou de control.

Windows 7, optiuni alimentare, planuri alimentare, baterie

În Windows 8.1 puteți, de asemenea, să folosiți bara de căutare. În ecranul Start, tastați cuvântul „alimentare” și dați clic sau apăsați pe Opțiuni de alimentare.

Windows 8.1, optiuni alimentare, planuri alimentare, baterie

O altă modalitate de a accesa această fereastră atât în Windows 7 cât și în Windows 8.1 este să deschideți Panoul de control, apoi să dați clic sau să apăsați pe Hardware și sunete iar în fereastra deschisă dați clic sau apăsați pe Opțiuni de alimentare.

Windows 7, Windows 8, optiuni alimentare, planuri alimentare, baterie

Dacă folosiți un dispozitiv mobil, cunoașteți probabil pictograma baterie din zona de notificare din partea dreaptă a barei de activități.

Windows 7, Windows 8, optiuni alimentare, planuri alimentare, baterie

Atunci când dați clic sau apăsați pe pictograma baterie, o mică fereastră, numită Contorul bateriei, va apărea pe ecran. Aici veți putea afla cât de multă energie mai poate furniza bateria și veți putea alege unul din două planuri de alimentare. În schimb, dacă dați clic sau apăsați pe legătura „Mai multe opțiuni de alimentare”, din partea de jos a ferestrei, se va deschide fereastra Opțiuni de alimentare, unde veți putea vizualiza toate planurile de alimentare disponibile.

Windows 7, Windows 8, optiuni alimentare, planuri alimentare, baterie

În Windows 8.1 altă modalitate rapidă de a deschide fereastra Opțiuni de alimentare este să faceți clic dreapta (sau să apăsați și să țineți apăsat) pe butonul Start din partea stângă a barei de activități. Apoi, dați clic sau apăsați pe Opțiuni de alimentare în meniul care tocmai a apărut. Puteți, de asemenea, să deschideți acest meniu apăsând Windows + X pe tastatura dumneavoastră.

Windows 7, Windows 8, optiuni alimentare, planuri alimentare, baterie

Odată deschisă fereastra Opțiuni de alimentare, puteți vedea planurile de alimentare care există în dispozitivul sau calculatorul dumneavoastră. În această secțiune apar întotdeauna două planuri de alimentare.

Windows 7, Windows 8, optiuni alimentare, planuri alimentare, baterie

Apăsând săgeata îndreptată în jos, de „Afișare planuri suplimentare”, veți putea vedea toate planurile de alimentare disponibile în sistemul dumneavoastră și veți putea comuta pe oricare dintre ele, printr-un clic sau o apăsare pe planul de alimentare dorit.

Windows 7, Windows 8, optiuni alimentare, planuri alimentare, baterie

Pentru unele sisteme, va exista un număr diferit de planuri de alimentare, deoarece producătorii de calculatoare pot adăuga propriile planuri de alimentare, gândite special pentru dispozitivul pe care îl folosiți. De asemenea, producătorii pot înlătura planurile de alimentare implicite în Windows, pentru a le înlocui cu un plan de alimentare creat special pentru dispozitivul dumneavoastră. Desigur că și dumneavoastră vă puteți crea propriile planuri de alimentare, cu setările cele mai potrivite pentru dumneavoastră.

Care sunt diferențele dintre planurile de alimentare implicite?

Un plan de alimentare conține atât setări de componente cât și setări de sistem, care influențează consumul de energie al calculatorului dumneavoastră. Cele trei planuri de alimentare implicite în Windows sunt: Economisire Energie, Echilibrat și Performanță Înaltă.

Cele mai vizibile setări pe care le modifică Windows atunci când selectăm un plan de alimentare sunt: luminozitatea ecranului, timpul în care ecranul este estompat și apoi dezactivat și timpul în care calculatorul este pus în Repaus. Aceste modificări sunt diferite dacă dispozitivul dumneavoastră folosește bateria sau dacă este cuplat la rețea. Dedesubt veți găsi o comparație între setările fiecărui plan de alimentare, pentru fiecare din cele doua moduri: pe baterie și cuplat la rețea.

Windows 7, Windows 8, optiuni alimentare, planuri alimentare, baterie

Windows 7, Windows 8, optiuni alimentare, planuri alimentare, baterie

Trebuie să țineți cont de faptul că tabelele de mai sus nu arată toate setările din componența unui plan de alimentare, ci doar pe acelea care sunt cele mai vizibile pentru utilizator. În alte articole vom aborda și setările mai avansate pe care le controlează un plan de alimentare și veți putea învăța toate detaliile legate de aceste setări.

Cum să schimbați planul de alimentare activ?

O modalitate rapidă prin care puteți să schimbați planul de alimentare activ este să dați clic sau să apăsați pe pictograma baterie din zona de notificare, pentru a deschide fereastra Contorul bateriei. În această fereastră veți putea alege unul din două planuri de alimentare.

Windows 7, Windows 8, optiuni alimentare, planuri alimentare, baterie

Dacă doriți să alegeți unul din toate planurile de alimentare disponibile, puteți face acest lucru în fereastra Opțiuni de alimentare.

Windows 7, Windows 8, optiuni alimentare, planuri alimentare, baterie

O altă modalitate prin care puteți schimba planul de alimentare al unui laptop sau a unei tablete este să folosiți „Centrul Windows pentru Mobilitate”.

Pentru a deschide aceasta fereastră tastați „mobilitate” în ecranul Start, apoi dați clic sau apăsați pe „Centru Windows pentru mobilitate„.

Windows 8, optiuni alimentare, planuri alimentare, baterie

În fereastra Centru Windows pentru Mobilitate dați clic sau apăsați pe lista din dreptul secțiunii Stare Baterie pentru a afișa toate planurile de alimentare disponibile, apoi dați clic pe planul de alimentare pe care doriți să îl activați.

Windows 7, Windows 8, optiuni alimentare, planuri alimentare, baterie

După ce ați selectat un plan de alimentare, în fereastra Contorul bateriei veți observa o schimbare în durata de timp în care dispozitivul dumneavoastră mai poate funcționa pe baterie.

Windows 7, Windows 8, optiuni alimentare, planuri alimentare, baterie

Concluzie

Sper că acest ghid a fost unul util. Acum că știți ce înseamnă un plan de alimentare, care sunt planurile de alimentare implicite în Windows, care sunt cele mai importante diferențe între ele și cum să comutați între planurile de alimentare, vă rugăm să ne transmiteți toate întrebările voastre. Vi se pare ușor să comutați între planurile de alimentare? Funcționează ele după așteptările voastre? Nu ezitați să ne contactati la numarul afisat pe website pentru orice fel de intrebare cu privire la calculatorul/ laptop-ul dumneavoastra.

Posted in Intrebari Frecvente and tagged , , , , , , , , .