Ce trebuie sa stii despre laptop? Dar despre folosirea laptopului si intretinerea acestuia?

Laptopul este, in principiu, un calculator de dimensiuni mici. In interior se gasesc aceleasi componente ca si intr-un desktop normal. Singura diferenta este insa de dimensiuni.

Dezavantajele laptopului fata de un calculator de tip desktop

Pret ridicat, fiabilitate redusa, performante reduse imposibilitate sau posibilitate redusa de upgrade. Cheltuieli mari de remediere a defectiunilor asta in cazul in care mai renteaza reparat. Raport performanta/pret mic.

Avantajele laptopului in raport cu un desktop

Este evident ca dimensiunile reduse portabilitatea si nu in ultimul rand absenta cablurilor au facut foarte popular laptopul. Consumul redus este de asemenea un avantaj. Un laptop utilizeaza alimentatoare capabile sa sustina un necesar de 90W pe cand un calculator are o sursa de 450W – 700W sau chiar mai mult.

Problemele laptop-urilor

Problema principala a laptopurilor este supraincalzirea. La un calculator desktop este mai usor sa scapi de caldura disipata datorita faptului ca ai spatiu si poti amplasa ventilatoare si radiatoaare de dimensiuni relativ mari. La laptopuri puterea disipata sub forma de caldura este redusa de producatori prin orice mijloace dar ramane o problema. Modul in care se incearca minimizarea puterii disipate prin caldura o reprezinta adesea compromisuri in defavoarea performantelor (procesoare si chipuri grafice mai putin consumatoare dar mai lente, hdd-uri mai lente) Totusi tehnologiile avansate si componentele special concepute la care se adauga un sistem de management al puterii bine pus la punct reusesc sa asigure performante multumitoare. Nu trebuie sa uitam ca un notebook trebuie sa aiba si o autonomie ridicata la functionarea pe baterie.

Datorita dimensiunilor reduse este nevoie sa se apeleze la radiatoare cu o constructie compacta si care sa asigure performante ridicate. Este cunoscut faptul ca un radiator este cu atat mai performant cu cat suprafata radianta este mai mare si cu cat conductibilitatea termica a materialului din care este facut este mai buna (suprafata radianta este suprafata ce contact intre cele doua medii intre care se face transferul de caldura). Miscarea unei masei de aer peste suprafata radianta este echivalenta cu marirea suprafetei radante. In concluzie pentru a miniaturiza un sistem de racire nu folosesti un radiator masiv ci unul micut cu multe fante combinat cu un curent de aer. In general solutiile diversilor producatori pentru laptopurile produse sunt diverse dar au un dezavantaj comun si anume nu pot tine cont de depunerile de praf. Acelasi dezavantaj il au cam toate astfel ca dupa un an doi de functionare toate ajung cam ca in imagine.

Nu este necesar mult praf pentru ca fantele sa ajunga asa iar din exterior nu este nimic vizibil. Acestea sunt ultimele laptopuri care au trecut pe la noi iar clientii se plangeau de performantele slabe chiar dupa reinstalarea sistemului de operare. Ambele au fost desprafuite pe loc si le-am facut si poze pentru ca aceasta este o problema frecventa care devine evidenta dupa ce laptopul nu mai functioneaza.

Efectele depunerilor de praf

Problema nu este pur estetica sau igienica. Datorita obstructionarii curentului de aer laptopul se suparaincalzeste si sufera din mai multe puncte de vedere:

Procesoarele care functioneaza supraincalzite fie se ard fie isi reduc viteza pentru a nu mai produce caldura si pentru a se proteja

Procesoarele grafice din ce am observat sunt cele mai sensibile; se ard sau datorita temperaturii se deslipesc pur si simplu de pe placa de baza in final defectand laptopul. Aici cred ca gresesc si producatorii lor (ar trebui ca acestea sa se protejeze mai bine la temperaturi ridicate) mai ales ca au ajuns la o complexitate mult mai mare decat procesorul placii in sine

Efectele sunt multiple. apar fenomene de ambalare termica. (creste temperatura -> creste rezistenta conductorilor -> creste caldura disipata deci creste si mai mult temperatura)
Toate componentele imbatranesc mai rapid pana cand intr-un final ceva cedeaza sau laptopul reduce atat de tare vitezele de prelucrare incat laptopul functioneaza din ce in ce mai lent

Cum folosesti laptopul ? Recomandari

Este bine sa folosesti laptopul pe suprafete plane fara praf sau fete de masa pentru a permite aerului sa circule usor si sa raceasca componentele. In mare majoritate, sistemele de racire la laptopuri este tras de dedesupt si impins prin acele fante special create. De ce asa? Pentru ca este cea mai eficienta metoda gasita pana in acest moment. In partea de sus nu poti proiecta fantele intrucat se afla sistemul de pornire, touchpad-ul si tastatura.

Sună ACUM la numarul de telefon 0720.785.276 pentru orice problemă cu privire la calculatorul sau laptopul tău, iar NOI te ajutăm! Acum oriunde în București și-n cel mai scurt timp.

Reparatii calculatoare, service laptop București, instalare windows

Prețuri fără concurență!

Deplasarea la domiciliul tău este gratuită oriunde în București!

0720.785.276

Posted in Intrebari Frecvente.