Cum alegi calculator sau laptop performant. Sfaturi achizitie calculator sau laptop

In momentul in care ne hotaram sa cumparam un calculator nou, intervine intrebarea “cum sa aleg un calculator bun?”. In cazul in care suntem putin straini de acest domeniu, apelam la prieteni. Raspunsul poate fi de genul “depinde la ce il folosesti”. Uneori putem primi un sfat bun, alteori primim sfaturi eronate.

In cazul in care nu sunteti un cunoscator in domeniu, acest articol va poate ajuta intr-o anumita masura pentru a va cumpara un calculator destul de performant pe care il puteti folosi la orice doriti. Nu voi vorbi de toate componentele in parte, dar puteti afla cateva caracteristici foarte importante pentru achizitionarea unui calculator bun.

Sfaturi de achizitie calculator sau laptop performant

Informatii cu privire la procesor:

Procesorul este cunoscut ca CPU, fiind creierul calculatorului. Acesta manipuleaza toate operatiile si calculele solicitate de programele instalate. Un CPU rapid (cu mai multi MHz/GHz) va afisa rezultatele foarte rapid facand ca sistemul sa raspunda repede la comenzi. Cu toate acestea, performanta CPU nu poate fi determinata doar de frecventa acestuia, fara a ne interesa si de producatorul in sine.

De exemplu, un CPU AMD si un CPU INTEL CORE, ambele setate la 2,5 Ghz cu 4 nuclee fiecare, unul dintre acestea are o performanta mai ridicata fata de celalalt. De ce? Ambele CPU-uri opereaza cu acelas numar de cicluri pe secunda, dar tehnologia unui Intel Core CPU utilizeaza mai mult din fiecare ciclu, iar in realitate acesta are o performanta mai ridicata.

Asa ca nu va uitati doar la numere. Invatati care CPU este mai bun pentru voi, si faceti unele cercetari inainte de a cumpara.

Informatii cu privire la memoria RAM a calculatorului sau laptop-ului:

Ca si la CPU, oamenii aleg mai mult dupa numere. Probabil va spuneti “8 Gb RAM e 8 Gb RAM”. E adevarat ca a avea cat mai mult RAM, va imbunatatiti performanta calculatorului, dar trebuie sa stiti ca cipurile RAM au si acestea o viteza interna. 8 GB RAM ruland cu o viteza de 1000 Mhz vor fi mai lenti decat 8 Gb RAM ruland cu 1333 Mhz. Acesta este un exemplu, exista si capacitate RAM mai mare dar si frecventa mai mare.

RAM-ul este una dintre cele mai ieftine componente ale unui PC, dar face ca performanta calculatorului sa fie una notabila. Nu va uitati numai la marime, concetrati-va si asupra frecventei de lucru.

Informatii cu privire la Hard-Disk:

La fel ca si la RAM, oamenii judeca valoare hard disc-urilor dupa cat de multa informatie poate stoca. Nu va ganditi ca un hdd de 2TB automat poate fi mai bun decat unul de 500Gb. Acest lucru nu este adevarat.

Capacitatea unui hdd este foarte importanta, dar nu mai importanta decat viteza acestuia. Viteza de 5400 RPM este net inferioada uneia de 7200 RPM, sau 10 000 RPM. Nu uitati si de SSD-uri, acestea ofera o performanta incredibil de mare unui sistem de lucru, datorita vitezei de citire a datelor. Singurul dezavantaj al acestora ar fi pretul destul de ridicat.

De asemenea cand achizionati un calculator sau laptop, trebuie sa urmariti:

Acordati multa atentie asa-ziselor reduceri!  Uneori nu sunt chiar reduceri in adevaratul sens al cuvantului. Se poate intampla ca inainte de o perioada a reducerilor, magazinele sa ridice preturile pentru a le scadea la normal in perioada cu pricina. Reduceri pot aparea si la produsele care nu se vand si care nu au calitate. Un calculator ieftin pare interesant, dar unul scump sigur va oferi si performanta. Decat unul ieftin care sa se strice in cateva luni, mai bine unul cu un pret ridicat, dar care reflecta performanta acestuia.

La achizitionarea unui laptop sau calculator, ne sunt „bagate pe gat”  inclusiv sistemele de operare, in general de la Microsoft. Trebuie sa stiti ca sistemul de operare preinstalat ridica considerabil de mult pretul de achizitie al produsului. Cu toate acestea, pentru anumiti utilizatori acest lucru poate fi unui bun, dar pentru alte persoane nu este in regula. Consider ca este cu mult mai avantajos sa achizitionati un dispozitiv fara Windows preinstalat, urmand ca dupa aceea sa solicitati altei persoane instalarea Windows-ului. Astfel, in loc sa platiti cel putin 300-400 lei pe Windows-ul preinstalat (bani inclusi in pretul laptop-ului), mai bine platiti altei persoane aproximativ 100 lei. 

Sună ACUM la numarul de telefon 0720.785.276 pentru orice problemă cu privire la calculatorul sau laptopul tău, iar NOI te ajutăm! Acum oriunde în București și la orice oră.

Reparatii calculatoare, service laptop București, instalare windows

PREȚURI FARĂ CONCURENȚĂ!

Deplasarea la domiciliul tău este gratuită oriunde în București!

0720.785.276

Posted in Intrebari Frecvente and tagged , , , , , .