Cum instalezi Windows 7 de pe un stick bootabil

reparatii-la-domiciliu-bucuresti-windows

In general, instalarea unui sistem de operare se face de pe disc optic, fie el CD, ori DVD. Sunt insa situatii in care nu poti sau nu vrei sa apelezi la CD-uri sau la DVD-uri. Mai ales de cand noile notebook-uri nu prea mai au unitati optice. Sau pur si simplu, nu mai vrei sa te complici cu un disc si ti se pare mai comoda instalarea de pe un stick USB, care este si mai usor de luat cu tine.

Din aceste motive, ai putea fi si tu unul care ar dori sa instaleze Windows 7 direct de pe un stick USB. Metoda pe care ti-o voi prezenta este una simpla, testata deja de mine pe un Notebook Dell.

Inainte de a incepe, asigura-te ca ai un stick USB de cel putin 4 GB (chiar daca fisierele necesare instalarii nu depasesc 3 GB). In afara de asta ai nevoie de un calculator care ruleaza Windows 7, pe care vei realiza pasi urmatori. Ultimul obiect necesar este kit-ul de instalare de Windows 7, care voi presupune ca este pe un DVD.

Vor fi trei etape principale, unele dintre acestea cu mai multe puncte. Etapele vor fi: formatarea stick-ului (cea mai complicata etapa, necesita multa atentie), transformarea acestuia intr-un stick bootabil si copierea kit-ului de instalare pe stick. Hai sa le luam pe rand si sa vedem ce presupune fiecare etapa:

Formatarea stick-ului

 1. Introdu stick-ul intr-un port USB
 2. Deschide o fereastra de Command Prompt cu drepturi de administrator:
  Start > All Programs > Accessories > click dreapta pe Command Prompt > „Run as administrator”

   

 3. Acum trebuie aflat numarul drive-ului alocat stick-ului (a nu se confunda cu litera). Pentru asta vei da urm?toarele comenzi (urmate de cate un Enter):
  diskpartlist disk

  Vor fi listate toate unitatile de stocare disponibile. Daca ai un singur HDD si un singur stick USB conectat, fereastra ta de Command Prompt va arata asa: DISK 0 este harddisk-ul, iar DISK 1 este stick-ul USB.

 4. Formatarea propriu-zisa a stick-ului se face dand urmatoarele comenzi:
  select disk 1clean

  create partition primary

  select partition 1

  active

  format fs=NTFS

  assign

  exit

Aceste comenzi sunt pentru cazul in care stick-ul USB este DISK 1. Formatarea va dura cateva minute. Dupa terminarea ei poti inchide fereastra de Command Prompt.

Crearea stick-ului bootabil

Stick-ul USB trebuie sa fie bootabil, pentru a initia procesul de instalare la pornirea calculatorului. Si aceasta etapa se realizeaza in Command Prompt, urmand pasii:

 1. Introduci DVD-ul in unitatea optica. Voi presupune ca litera este D
  • Intr-o fereastra noua de Command Prompt, va trebui sa ajungi in folder-ul boot de pe DVD-ul pe care ai kit-ul de instalare. Trebuie sa scrii:
   d:cd d:boot

    

  • Stick-ul USB va fi facut bootabil folosind datele din directorul boot, de pe DVD.
   bootsect /nt60 g:

   Copierea kit-ului de instalare pe stick

   Folosesti Windows Explorer sau orice manager de fisiere preferi pentru a copia toate fisierele si folderele de pe DVD-ul cu kit-ul de instalare al sistemului de operare pe stick-ul USB.

   Acesta este tot procesul de creare al unui stick USB de pe care se poate instala Windows 7.

Posted in Intrebari Frecvente and tagged , , , , , , , , .