Cum să-ți protejezi informațiile din computer?

Cand iti apare un pop-up cu ceva gratuit cand navighezi pe net, nu inseamna ca ai dat neaparat peste o super oferta. Un pret tot vei plati, fiindca sistemul iti este infestat cu un spyware. Dupa ce acesta intra in calculatorul tau, de fiecare data cand accesezi internetul anumiti indivizi te asteapta sa culeaga infromatii despre tine. Si pe langa asta, iti vor incetini viteza de lucru si de navigare.

Foloseste un router

Daca ai o conexiune DSL sau prin cablu, intri intr-o zona lasata in voia hackerilor. Acestia scaneaza porturile tale de internet deschise si au cale libera spre datele tale personale.

Sa le blochezi accesul, intercaleaza un router intre modemul de cablu si reteaua de calculatoare. Chiar si daca ai un singur computer si nu vrei sa-ti faci o retea, cumpara un router care iti va tine usa inchisa pentru hackeri.

Daca vei folosi acest router, vei fi invizibil pentru ei. Cand iti vor scana IP-ul, ei nu vor vedea decat routerul si chiar toata ziua daca vor cauta, nu vor gasi porturi libere.

Ai grija de reteaua wireless

Multi dintre voi au deja acasa o retea wireless. Dar sa stii ca exista o problema cu asta. Asa cum tu poti naviga imediat, asa pot naviga si altii. Vecinii sau trecatorii pot intra teoretic in reteua ta si raspandi virusi sau materiale ilegale.

Asa incat securizeaza-ti routerul wireless. Este foarte simplu sa faci asta deschide o fereastra de browser si scrie adresa ta de IP. Te va duce la setarile pentru router. Da click pe Wireless si apoi pe Security. Creeaza o parola si reteaua ta va fi sigura.

Instaleaza un firewall

Hackerii actioneaza pe Internet la fel cum unii agenti de marketing apeleaza automat numere oarecare de telefon. Ei trimit apeluri pentru mii de calculatoare si asteapta raspunsuri.

Firewall-ul impiedica calculatorul sa raspunda. Unele computere au setat firewall-ul pe pozitia „off”. Ai grija ca firewall-ul sa fie configurat corect si actualizat periodic.

Nu te lasa prada tentatiei premiilor

Ai vazut probabil mesaje de genul: „Esti cel de-al 9999 vizitator! Ai castigat!” sa nu deschizi asa ceva niciodata. Fie te vei pricopsi cu un virus, fie vei lasa usa deschisa strainilor sa-ti caute prin calculator si sa-ti afle date importante.

Evita spyware

Unii virusi spyware inregistreaza fiecare tasta pe care o apesi, inclusiv parole si informatii financiare. Semne prin care computerul tau poate fi infectat: o serie brusca de ferestre pop-up, performanta scazuta a calculatorului si deschiderea nedorita a unor site-uri.

Protectia spyware este inclusa in anumite software-uri antivirus sau pot fi achizitionate separat programe anti-spyware. Pentru a evita aceasta descarca software gratuit numai de pe site-urile de incredere. Nu da click pe linkurile cu ferestre pop-up sau pe spamurile primite pe e-mail.

Ai grija la cumparaturile online

Verifica magazinele online inainte de a introduce numarul cardului tau sau alte informatii personale. Citeste politica de confidentialitate a site-ului respectiv si uita-te daca exista optiuni pentru schimbul de informatii.

Probleme cu calculatorul? Suna ACUM la 0749.989.988 si noi te ajutam!

Sună ACUM la numarul de telefon 0720.785.276 pentru orice problemă cu privire la calculatorul sau laptopul tău, iar NOI te ajutăm! Acum oriunde în București și la orice oră.

Reparatii calculatoare, service laptop București, instalare windows

PREȚURI FARĂ CONCURENȚĂ!

Deplasarea la domiciliul tău este gratuită oriunde în București!

0720.785.276

Posted in Intrebari Frecvente and tagged , , , , , .