Vreau sa imi fac un calculator pe componente. Conteaza ce carcasa a unitatii aleg?

Virusi Windows | Curatare sistem de operare windows | Reparatii calculatoare si laptopuri Bucuresti

Intrebare adresata de catre: Gabriel

Va salut! Intentionez sa cumpar o unitate centrala noua, dar pe componente. Mi-am facut eu in mare comanda, dar nu este una avizata. Am ajuns la carcasa. Vad multe modele, pareri diferite si preturi neasteptat de mari la unele. Care este diferente intre carcasele unui calculator?

Raspuns:

Salut, Gabriel! Iti multumim pentru intrebarea adresata.

Incep prin a-ti spune ce tipuri de carcase existe in momentul de fata pe piata:

Probatil ai spune ca toate carcasele sunt la fel, dar nu este asa. Sunt aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere la achizitionarea unei carcase de calculator.

Acestea sunt:

Compatibilitatea cu placa de baza – “form factor” este un termen folosit pentru a indica formatul placilor de baza, a surselor, a carcaselor si nu numai. Este esential sa alegi o carcasa ce acopera dimensiunea placii de baza.

In ceea ce priveste placa de baza, exista doua tipuri principale : ATX si BTX (Advanced/Balanced Technology Extended ).

Varianta ATX a fost realizata de Intel in 1995 si a fost conceputa pentru a inlocui AT/Baby. Exista mai multe tipuri de ATX ce includ si variante mai mici, dar atata timp cat carcasa este compatibila ATX ar trebui sa acopere si variantele microATX .

Varianta BTX este un form factor aparut mai nou. Aceste tipuri folosesc paterne diferite pentru o disipare mai buna a caldurii si pentru o circulatie mai buna a aerului . Avand in vedere modificarile de structura o placa de baza BTX are nevoie si de o carcasa creata special pentru acest layout.

In zilele noastre se foloseste preponderent ATX-ul. In casele oamenilor si pe piata exista un numar nesemnificativ  de carcase si placi de baza BTX. Sunt producatori care au lansat chiar si unitati compatibile cu formatul placii de bazaATX si BTX.

Tipuri de carcase – In principal regasim doua tipuri de carcasa, cele desktop – carcase culcate  – si tower – carcase turn, care stau in picioare – .

Diferente dintre ele consta, in principal, in spatiul pe care-l ocupa in casa ta/ sediul firmei tale. In zilele noastre carcasele turn au prins din ce in ce mai mult la public asa ca aceste au raspandire mai mare printre noi.

Atunci cand cumperi o carcasa nu trebuie sa te gandesti doar la placa de baza, ci si la cate dispozitive, interne sau externe, ai de gand sa instalezi in calculatorul tau.

Se cheama External Bays sau Internal Bays, cele de 5,25″ sunt cele externe, cum ar fi CD-ROM, DVD-ROM, iar pe cele de 3,5″ (inch) poti instala Hard Diskuri interne, cititor de carduri.

Un alt lucru care trebuie luat in considerare sunt sloturile extra care nu sunt altceva decat sloturi menite sa corespunda cu sloturile de pe placa baza.

Racire – Performanta a insemnat caldura, asta este una din problemele actuale, placile video , CPU, toate se incalzesc. Asadar este foarte important sa avem o carcasa cu un sistem de racire eficient.

Ventilatoare – In principiu carcasele standard permit instalarea a 2 ventilatoare. De regula, unul de 80 mm sau 90 mm si unul de 120 mm. Bineinteles exista si exceptii in care pot fi instalate mai multe ventilatoare. Cu cat ventilatorul este mai mare cu atat poate lucra cu mai putine rotatii per minut (RPM) insemnand mai putin zgomot.

Si am ajuns si la acest aspect. Multi nu stiu de unde provine zgomotul in calculator. Cu cat  ventilatorul este mai mare, cu atat lucreaza cu mai putine rotatii per minut si zgomotul este mai mic.

Material – mare parte din carcasele din ziua de astazi sunt realizate din plastic si otel. Daca considerati ca una din otel este mult prea grea puteti alege o carcasa din aluminiu sau dintr-un aliaj de aluminiu , acestea disipa si caldura mai eficient dar sunt mai scumpe.

Porturile din fata – Daca vrei sa ajungi cu usurinta la unele porturi, cumpara o carcasa cu adaptoare in fata. Asa incat, in loc sa intanzi mana pana in spatele calculatorului sa introduci o memorie USB, o pui in fata unitatii, intr-un port special realizat.

Fereastra laterala – aici ne referim la carcasele care au sticla lateral si permite utilizatorului sa vada componentele interioare PC-ului. De asemenea cu niste LED-uri luminoase instalate reprezinta un spectacol de imagine minunat noaptea.

Sursa (Power Supply ) – Sursa este un element important , in mod normal , pentru un utilizator obisnuit , o sursa intre 250 si 350 watt ar fi suficienta, insa pentru o persoana pasionata de jocuri trebuie luate in considerare mai multe aspecte.

Spor in alegerea carcasei si sa te bucuri de noul tau calculator! In ceea ce priveste componentele alese, credem ca este mai bine sa ai si parerea unui specialist, asa incat, asteptam telefonul tau, daca consideri necesar. Numarul nostru il gasesti pe site. O zi excelenta!

Suna ACUM la numarul de telefon 0749.989.988 pentru orice problema cu privire la calculatorul sau laptopul tau. si NOI te ajutam! Acum oriunde in Bucuresti si la orice ora.

Reparatii calculatoare si laptopuri Bucuresti

PRETURI FARA CONCURENTA!

Deplasarea la domiciliul clientului este gratuita pentru Bucuresti!

0749.989.988

Posted in Intrebari Frecvente.